G-Shock DW-5030C-1ER 30th Anniversary Resist Black

DW-5030C-1ER 30th Anniversary

Kali ni aku nak berkongsi tentang satu lagi jam G-Shock yang berada dalam koleksi bagi menggantikan jam G-Shock yang telah hancur sebelum ni. Jam yang aku maksudkan ialah G-Shock DW-5030C-1ER 30th Anniversary yang telah aku perolehi pada bulan Jun yang lepas. Tapi baru sekarang berkesempatan nak buat review pasal jam ni. Walaupun hajat awal macam nak menyambar model GW5000, tapi akhirnya terpaksa ditukar ekoran harganya di luar kemampuan.

Beginilah rupa kotak bagi model G-Shock DW-5030C-1ER 30th Anniversary dengan logo 30th anniversary yang membezakan dengan model yang lain. Sudah semestinya model ni adalah keluaran terhad.

[Read more…]

Selamat Hari Lelaki Sedunia 2014

Selama aku hidup 29 tahun dekat dunia ni, baru aku tahu ada hari untuk meraikan kaum adam ataupun lelaki ni. Haha. Dulu aku pernah persoalkan kenapa tiada hari untuk meraikan kaum lelaki, tapi aku silap rupanya. Memang ada hari lelaki ni. Rasanya bukan aku sorang je yang tak tahu  pasal Hari Lelaki Sedunia ni, tapi ramai lagi yang tak tahu.

Hari Lelaki Sedunia

Hari ini, 19 November diangkat sebagai Hari Lelaki Sedunia bagi memperingati segala jasa, pengorbanan dan peranan lelaki dalam kehidupan seharian. Dirasmikan pada 1999 di Trinidad & Tobago, acara ini mendapat sokongan menyeluruh daripada pelbagai individu, badan bukan berkepentingan mahupun kerajaan di Australia, Carribean, Amerika Utara, Asia, Eropah dan Afrika.

Sejak itu, Hari Lelaki Sedunia disambut di lebih 60 negara setiap tahun dengan aktiviti dan acara diraikan bersama. Objektifnya untuk memberi fokus kepada kesihatan lelaki sama ada dalam kalangan kanak-kanak, remaja atau dewasa selain memberikan hak kesaksamaan dan menjadikan mereka sebagai ‘role model’ positif.

Tapi ada jugak yang aku tak puas hatinya. Walaupun aku dah dapat jawapan yang lelaki pun ada hari yang disambut setiap tahun, tapi kenapa hari lelaki sama tarikh dengan Hari Tandas Sedunia? Apa kaitannya Hari Lelaki Sedunia dengan Hari Tandas Sedunia? Ini tidak adil. Haha. Memang takda kaitan ok.

Hari Tandas Sedunia

Dilancarkan pada 19 ­November 2001, Hari Tandas Sedunia disambut di lebih 19 negara dengan pelbagai acara dan aktiviti berkaitan ­kebersihan tandas dan penggunaan yang betul.

Tujuannya untuk memberi kesedaran mengenai lebih 2.6 bilion manusia yang masih belum menikmati kemudahan tandas yang bersih dan teratur.

Hari Tandas Sedunia juga menekankan kepentingan sanitasi yang bersih dan kesan besar terhadap psikologi, kesihatan dan emosi akibat pengurusan sanitasi yang tidak betul. Justeru, jagalah tandas di rumah dan di tempat awam sebaik-baiknya.

Yang pasti Hari Lelaki Sedunia dan Hari Tandas Sedunia hanyalah kebetulan mempunyai tarikh yang sama. Jauh sekali rupa lelaki jika nak dibandingkan dengan mangkuk tandas. Haha. tak boleh belah betul. Sama ada lelaki mahupun tandas, kedua-duanya perlulah sentiasa bersih sepanjang masa. Lelaki perlulah sentiasa menjaga kesihatan yang baik sama ada luar ataupun dalaman. Begitu juga tandas, hendaklah sentiasa bersih walau selepas digunakan.

Apasal aku pergi kaitan lelaki dengan tandas pulak ni. Haha. Tandas pun tandas la… Apa-apa pun, aku nak ucapkan Selamat Hari Lelaki Sedunia kepada semua lelaki.

Kalau Dah Malas…

Sekali dah berhenti menulis, bukan main susah lagi nak mula balik. Bukan sekali, bukan dua kali, bukan tiga kali, tapi dah banyak kali percubaan untuk aku menulis semula dekat blog ni. Eh, dekat blog ni walaupun menulis secara menaip tapi orang masih lagi panggil penulis blog kan? Kenapa tak panggil penaip blog? Ok, lari topik kejap.

Bukan mudah nak menulis blog secara konsisten ni. Susah nak kekalkan mementum untuk menulis tu. Kalau blogger-blogger yang menjadikan blog sebagai punca pendapatan tah macam mana la diorang tulis secara konsisten. Kalau tak menulis tiap hari mana pulak nak dapat duitkan. Belum mampu aku nak capai ke tahap tu lagi.

Banyak faktor yang diambil kira untuk menjadi penulis blog yang hebat yang dapat menulis secara konsisten ni aku rasa. Disiplin masa paling penting sekali. Kena pandai uruskan masa untuk menulis ni. Lepas tu perasaan malas tu memang tak boleh ada dalam diri. Kalau malas memang semua benda tak boleh jadi. Ditambah pulak dengan minat untuk menulis sudah pasti blog takkan tersadai lama macam blog aku ni.

Kali ni setelah cubaan yang ke sejuta kali, aku gagahkan jugak la menulis secara menaip dekat blog ni. Nampak tak ayat pun tunggang langgang sebab lama tak tulis blog. Haha. Ni pun aku menulis dengan berbekalkan aplikasi WordPress secara mobile dan sebuah smartphones di tangan. Harap esok lusa ada la lagi sepatah dua kata dari seorang blogger yang agak kemalasan sekarang ni.