Kejadian Menyeluk Saku di KTM Komuter

Hari ni rasanya kali ke tiga dalam masa tak sampai seminggu aku menyaksikan kejadian ‘mencopet’ ataupun kejadian menyeluk saku ketika menaiki komuter. Makin lama makin tak selamat pulak aku rasa dengan keadaan di Malaysia ni. Sana sini berleluasa kejadian ragut, penyeluk saku dan bermacam-macam lagi masalah sosial.

Apa yang aku nampak, penyeluk saku tersebut adalah pendatang asing yang sepatutnya mencari rezeki dengan cara yang halal di tempat orang tapi apa yang berlaku adalah sebaliknya. Mungkin ni kesan yang harus rakyat tanggung akibat kebanjiran pendatang asing ni atau akibat daripada ketamakan sesetengah pihak yang hanya mementingkan keuntungan?

[Read more…]

Mass Rapid Transportation (MRT) | Laluan Sungai Buloh – Kajang

Laluan MRT Sungai Buloh - Kajang

Rasanya ramai yang tertunggu nak tahu latest MRT Route. Akhirnya 8 Julai 2011 , My rapid transit atau mass rapid transportation system (MRT) dilancarkan di Kuala Lumpur Convention Centre. Projek MRT dibina untuk menampung kapasiti penggunaan jalanraya menjelang 2020 dan salah satu projek pembangunan dari kawasan Sungai Buloh ke Kajang.

Objektif utama MRT untuk menggalakkan orang awam menggunakan pengangkutan awam yang lebih menjimatkan masa dan kos petrol dan semestinya dapat mengurangkan kesesakan jalan raya yang semakin meruncing di Kuala Lumpur. Biasanya perjalanan dari Kota Damansara ke Bukit Bintang memakan masa 45 minit, dengan MRT masa perjalanan dijangka berkurang kepada 30 minit.

[Read more…]