Tip Pemanduan Jarak Jauh Untuk Balik Kampung

Tip Pemanduan Jarak Jauh

Seperti tahun-tahun yang lepas, seminggu sebelum menjelangnya Hari Raya, warga kota akan memulakan perjalanan untuk pulang ke kampung. Pelbagai persiapan dibuat bagi menyambut hari lebaran seperti membeli baju, langsir atau kasut baru, serta membersihkan setiap halaman rumah. Namun adakah korang semua membuat persiapan untuk perjalanan pulang ke kampung halaman ?

Persiapan atau pun perancangan untuk perjalanan pulang ke kampung amatlah penting. Kalau sebelum ni aku ada memberikan panduan/tip balik kampung sempena Hari Raya Aidilfitri. Pihak PLUS Expressways Bhd (PLUS) pula memperkenalkan Jadual Cadangan Waktu Perjalanan (TTA). Di sini terdapat pula beberapa tip persiapan sebelum dan semasa dalam perjalanan pulang ke kampung halaman.

Sebelum perjalanan

 1. Pastikan anda merancang dahulu perjalanan anda seperti bilakah tarikh dan pukul berapa anda akan bertolak. Hal ini penting bagi mengelakkan anda tidak tergesa-gesa serta dapat menghindari dari terlibat dalam kesesakan jalanraya.
 2. Bawalah kereta ke pusat servis yang bertauliah dan servislah kereta ada. Periksa komponen enjin seperti enjin, bateri, tali kipas, air radiator, lampu depan, isyarat, lampu brek, lampu kecemasan, tekanan angin tayar serta tayar simpanan, brek tangan serta pengilap cermin.
 3. Pastikan anda rehat dan tidur dengan secukupnya. Elakkan memandu selepas anda pulang dari tempat kerja. Jika anda keletihan, hal ini boleh mengganggu konsentrasi anda ketika memandu.
 4. Elakkan minum minuman keras atau mengambil ubat yang boleh member kesan mengantuk seperti ubat batuk atau selesema kerana ia boleh mengganggu tumpuan anda.
 5. Elakkan daripada perasaan marah sebelum memulakan perjalanan. Kemarahan boleh membuatkan anda stres, hilang pertimbangan dan tidak menghiraukan peraturan lalu lintas. Hal ini boleh membahayakan nyawa anda serta orang lain.
 6. Sebelum memulakan perjalanan, pastikan anda mengisi tangki minyak dengan sepenuhnya bagi mengelakkan kenderaan kehabisan petrol di tengah-tengah jalan raya.

Semasa perjalanan

 1. Pastikan anda dan setiap penumpang memakai tali pinggang keledar kerana ia boleh menyelamatkan nyawa. Jika anda membawa bayi kecil, jangan mendukung bayi sama ada di bahagian tempat duduk hadapan mahupun belakang. Pastikan tempat duduk keselamatan khas digunakan.
 2. Jika anda berasa mengantuk atau keletihan, ambillah masa untuk berhenti di kawasan rehat yang disediakan. Pastikan anda membuang air semasa berhenti dan berjalan bagi meregangkan otot anda.
 3. Jangan meninggalkan barang-barang berharga di dalam kereta semasa anda berada di kawasan rehat. Pastikan pintu kereta dikunci bagi mengelakkan sebarang kecurian.
 4. Jika memandu ketika hujan lebat, perlahankan kelajuan kenderaan dan pasang lampu hadapan. Elakkan daripada memandu laju kerana keadaan jalan raya yang licin boleh mengakibatkan kecelakaan.
 5. Jarakkan kenderaan anda serta elakkan dari mengekori kereta hadapan terlalu rapat. Hal ini dapat mengelakkan dari kemalangan berlaku.
 6. Amalkan pemanduan berhemah. Gunakan cermin pandang belakang dan sisi untuk memastikan keadaan selamat. Beri isyarat sebelum menukar lorong atau memoton. Jangan menghalang kenderaan lain, kerana ia boleh menyebabkan pengguna lain hilang sabar.

Jika korang melaksanakan ke semua tip di atas, nescaya risiko kemalangan jalan raya dapat dikurangkan dan anda akan sampai ke destinasi yang dituju dengan selamat.

Comments
 • Post a comment

 • titan 27 August 2011 at 2:09 AM

  alhamdulillah..dah selamat sampai ke kampung. Yehh.. :)

 • edy zaidi 26 August 2011 at 10:18 AM

  hati2 balik kampung nnt…:)

 • W.R 25 August 2011 at 3:35 PM

  bro mintak izin shared kat blog WR blh ? WR kasi kredit kat bro ..hihihi

  • Hazmin Hamudin 25 August 2011 at 3:42 PM

   boleh-boleh…untuk keselamatan bersamakan..

   • W.R 25 August 2011 at 3:43 PM

    sebenar WR dah ada draf topik net ini bila baca yang bro punya menarik. Tak salahkan :)

    thanks..:)

Trackbacks
 • Tips Pemanduan Jalan Raya pada Musim Perayaan | wrizuan.net | W.R | Sekadar Bermonolog 28 August 2011 at 4:10 AM

  […] Nota : Tips sebelum dan selepas perjalanan ini adalah sumbangan blogger http://hazminhamudin.com […]