Zizan Raja Lawak Sakit, Terlantar di Wad

Zizan Raja Lawak Sakit, Terlantar di Wad. Pengacara Melodi Zizan Raja Lawak sakit dan terlantar di wad Pusat Perubatan Pantai. Khabar angin mengatakan, Zizan terlantar sakit di wad kerana gastrik, tetapi itu hanyalah khabar angin sahaja.

Sebenarnya, setelah membuat ujian darah sebanyak dua kali, doktor mengesahkan Zizan mengalami ‘Acute Myositis’ atau lebih dikenali dengan keradangan otot.

Zizan Terlantar Sakit Di Wad

[Read more...]

Selamat Datang WordPress

Last entri sebelum ni aku ada bagitau yang aku telah selamat berhijrah dari blogspot ke wordpress… Alhamdulillah… Memang agak mencabar jugak la bila pakai wordpress ni… Ingatkan mudah macam pakai blogspot dulu… Takpa la… Mana ada kejayaan tanpa cabarankan…

Mungkin ramai jugak yang tak tahu aku dah berdomain dan berhosting sendiri… Apa yang bestnya domain sendiri ni ? Memang best apa yang dapat aku ckp. Terasa lain benar bila perkataan ‘blogspot’ tu dah takda… Hehehe…

Sekarang ni aku nak ucapkan selamat datang kepada bagi yang belum tau lagi url baru aku ni… Lepas ni rajin rajin la komen dan bagi sokongan dekat blog aku ni ok… Sebarang teguran pun boleh bagitau dekat komen…

Posted with WordPress for BlackBerry.

Keindahan dan Kehebatan Matematik

1 x 8 + 1 = 9
12 x 8 + 2 = 98
123 x 8 + 3 = 987
1234 x 8 + 4 = 9876
12345 x 8 + 5 = 98765
123456 x 8 + 6 = 987654
1234567 x 8 + 7 = 9876543
12345678 x 8 + 8 = 98765432
123456789 x 8 + 9 = 987654321

1 x 9 + 2 = 11
12 x 9 + 3 = 111
123 x 9 + 4 = 1111
1234 x 9 + 5 = 11111
12345 x 9 + 6 = 111111
123456 x 9 + 7 = 1111111
1234567 x 9 + 8 = 11111111
12345678 x 9 + 9 = 111111111
123456789 x 9 +10= 1111111111

9 x 9 + 7 = 88
98 x 9 + 6 = 888
987 x 9 + 5 = 8888
9876 x 9 + 4 = 88888
98765 x 9 + 3 = 888888
987654 x 9 + 2 = 8888888
9876543 x 9 + 1 = 88888888
98765432 x 9 + 0 = 888888888


Hebatkan?

Dan cuba lihat simetri ini:



1 x 1 = 1
11 x 11 = 121
111 x 111 = 12321
1111 x 1111 = 1234321
11111 x 11111 = 123454321
111111 x 111111 = 12345654321
1111111 x 1111111 = 1234567654321
11111111 x 11111111 = 123456787654321
111111111 x 111111111 = 12345678987654321

Sekarang cuba tengok ini :



101% Dari sudut pandangan matematik :
Apakah ia sama dengan 100%?
Adakah ia bermaksud LEBIH dari 100%?
Kita selalu mendengar orang berkata dia beri lebih dari 100%?
Kita selalu dalam situasi di mana seseorang mahukan kita BERIKAN SEPENUHNYA 100%
Bagaimana nak MENCAPAI 101%?
Apakah nilai 100% dalam hidup?
Mungkin sedikit formula matematik di bawah boleh membantu mendapatkan jawapannya.

Jika:


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTU VWXYZ

Digambarkan sebagai:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26.

Jika:


KERJA KERAS

11 + 5 + 18 + 10 + 1 + 11 + 5 + 18 + 19 + 1= 99%

HARDWORK

8+1+18+4+23+15+18+11 = 98%

Dan:


KNOWLEDGE 

11 +14 +15 +23 + 12 5 +4 +7 + 5 = 96%

Serta,


SIKAP

19 + 9 + 11 + 1 + 16 + 4 + 9 + 18 + 9= 96%

Dalam Bahasa Inggeris,


ATTITUDE

1+20+20+9+20+21+4+5 = 100%

Sikap diri atau attitude adalah yang utama untuk mencapai 100%. Jika kita bekerja keras sekalipun tetapi jika tiada attitude masih belum dapat 100% lagi.

Tapi,

LOVE OF GOD

12 +15 +22 +5 +15 + 6 +7 +15 +4 = 101%

atau

SAYANG ALLAH

19 + 1 + 25 + 1 + 14 + 7 + 1 + 12 + 12 + 1 + 8 = 101%